Refrakter uygulamalı her yeni üretim hattı için dryout gerekmektedir. Dryout; hızlı ısıtma nedeniyle oluşabilecek refrakter hasarını önlemek için, kontrollü bir ısıtma oranı ile refrakter betonu içindeki suyun boşaltılması anlamına gelir. Sistemlerin kurutması deneyimli personel tarafından yapılmalıdır. Dryout esnasında sıcaklık ve sistemin iç basıncı kontrol edilmeli ve izlenmelidir. Dryout işlemi profesyonelce yapılmazsa, sistem zarar görebilir.
Monolitik refrakter aplikasyonlarında devreye alma sırasında mevcut refrakter içindeki suyun buharlaşması ve refraktere zarar vermesi olası bir durumdur.
Bu riskin ortadan kaldırılması amacıyla sistem devreye alınmadan önce dryout işlemi yapılır. Sistemin mevcut brülörleri ile kurutma diyagramlarına uygun şekilde kurutma yapılması çok zor olduğu için dryout işlemi için özel brülörler kullanılmalıdır. Dryout süreci esnasında sistemin sıcaklığı takip edilerek brülörler kurutma diyagramına uygun şekilde kapasite ayarlamaları sürekli değiştirilerek yapılır.
Dryout işlemi yapılırken birçok noktadan farklı kapasitelerde brülörler ile ortalaması saatte 10 °C derecelik artışlarla finalde 1000°C derecelerin üzerine çıkılması ve 400 °C derecelerde kristalleşmenin sağlanması çok önemlidir. Bu dryout uygulaması; firmamızın bünyesinde bulunan son teknoloji ve sorunsuz brülörler ve hassas ölçüm cihazları ile yapılması mümkündür.
Yapınızın büyüklüğü veya beton kalınlığı firmamız için engel oluşturmamaktadır. Stoklarımızda bulunan 100 kW ile 10500 kW arasındaki kapasitelerde oransal modülasyonlu veya çift kademeli 1000 adetin üzerindeki doğalgazlı brülörler vasıtasıyla bu işi çok kolay bir şekilde yapmamız mümkün olmaktadır. Uzman mühendis takımlarımızla 7/24 kontrollerini ve kapasite ayarlamalarını yaparak ortalama 200 saatlik prosedürü yerine getirebilmekteyiz.